Jerawat Oh Jerawat!!!

"Adeh!! susah betol la nak hilangkan jerawat nih"... tu mungkin salah satu rungutan yang sering akan kita dengar dari orang yang mempunyai jerawat... memang susah nak hilangkan jerawat.. lagi2 bagi yang ada resdung lagi la azab.. dengan jerawat yang besar2..



Malu ada, segan ada dan macam2 bermain di fikiran kat orang yang ada jerawat ni.. dan tak terlepas dari masalah ni adalah aku sendiri,... waaaaa... sakit siot ada jerawat ni..

Jerawat aku ni aku syak berkaitan dengan resdung.. sebab jerawatnya besar2.. malu siot nak keluar rumah atau nak jumpa kawan2..

Antara penyebab kepada jerawat ni macam alahan (resdung), liang roma tersumbat sebab kotoran, ketakstabilan hormon dan yang paling kerap skali adalah disebabkan oleh bakteria Propionibacterium acnes (gugel eh..)...huhu..

Asalnya jerawat aku ni yang kecik2 ja.. dan aku tak kesah sangat sebab dari sekolah menengah lagi aku ada jerawat... tapi sejak aku kerja dekat kemaman... dalam sebulan terus jadi teruk.. memang azab.. dah la aku ni senantiasa kena berhadapan dengan orang, kalau aku dok mengajar kat depan.. dorang fokus ja kat aku.. kadang2 terlintas gak.. diorang ni dok tengok jerawat aku ka...hahaha.... nasib badan la nak buat macam mana....

Ni rupa DALACIN T nanti senang nak cari kat farmasi..keke

Baru2 ni ada sorang kawan aku syorkan kat aku untuk guna satu produk topical solution ni. nama dia DALACIN T 1%.. jadi aku try.. sekarang Alhamdulillah sudah nampak perubahan sikit... dari jerawat yang besar2 tu semua dah pelan2 kecut.. harap2 tak naik lagi la.. InsyaAllah.. Solution ni agak bagus tapi mahal sikit bagi pelajar2.. kalau dah kerja tu lain cerita . Dalam solution ni ada sejenis chemical yang di panggil clindamycin phospate dengan concentration 1%. Solution ni bertindak dengan membuang bakteria dari dalam kulit.. bukan takat luar ja.. tu yang kadang2 jerawat datang balik kalau pakai sesetengah produk tu... Solution ni tak menyebabkan apa2 alahan pada kulit kita.. Cara nak guna solution ni sama macam kita pakai toner ja, maknanya pas basuh muka kita pakai solution ni dua kali sehari.(rasa macam promoter la pulak..haha)

Kepada sesiapa yang ada jerawat tu.. harap bersabar ja la.. kalau rasa dah bosan guna macam2 produk tapi tak pulih2.. try la guna DALACIN T ni.. mana tahu boleh hilang.. tapi jangan pulak nak terus dapat result kulit licin dalam masa yang singkat.. kena bersabar la eh.. jerawat ni lambat nak hilang, kurang2 6 bulan masa di ambil untuk hilang jerawat dan pulih..

aku bukan nak promot ka apa.. tapi aku rasa menda ni boleh membantu siapa2 yang ada masalah jerawat ni.. aku paham sangat la macam mana perasaan orang yang ada jerawat ni.. tambah2 muka dah macam bulan purnama macam aku.. tapi jangan kata aku tak bersyukur pulak.. aku bersyukur ja dengan anugerah yang Allah bagi ni.. tapi kalau boleh aku nak jaga elok2 apa yang di anugerahkan ni.. sama2 kita jaga eh..hehe.. yang penting sekali kena jaga kebersihan muka.. jangan abaikan.. kalau tak jenuh la berubat..huhu..


Jom tgok sini.. bagi yang dah muka licin tu mesti nk bergaya.. so, bole beli baju branded + original + baru (bukan bundle) kat SINI

Comments

  1. @MataBulat.. best gak la..keke.. ari tu bli rm37..

    ReplyDelete
  2. baru first time buka blog ni, kluar entri jerawat pulak. aku pn dulu kt sekolah jerawat ok je, start ddk negara org ni makin besar, sakit die mcm kene cucuk jarum setiap masa. haha
    weekend ni nak try jumpa dermatologist, harap2 ok. hehe

    ReplyDelete
  3. @Hanikas Run.. terima kasih sudi singgah.. owh.. perubahan cuaca la tu eh.. tu la.. sakit dia kadang2 rasa rimas.. time amik air sembahyang pon ratakan slow2 ja..huhu.. owh, bagus r tu, jmpe dermatologist.. nnt kalau ada pape tips kongsi2 la sni ye..hehe

    ReplyDelete
  4. oohh..good info beb...semua org..sila try..hik3..

    ReplyDelete
  5. hye...saya pun pakai nih. hasilnya memuaskan!!

    ReplyDelete
  6. nak tau jgk kat mana dapat dan brp harganya...area klang terdekat agen mana ek??

    ReplyDelete
  7. @hawiz... tq2.. kongsi skit2.. utk kebaikan bersama..keke

    ReplyDelete
  8. @Adahunny.. yaka.. hehe.. bagus r tu.. kira aku tak tipu la nih..keke

    ReplyDelete
  9. @mamaDiana.. boleh cari kat farmasi guardian ataupon watson.. situ compem ada.. dlm rm37 ja... ikut tempat gak la..

    ReplyDelete
  10. @Rentetan Tidak Bertaut.. sama2.. =]

    ReplyDelete
  11. boleh cuba..cik tom mmg ada prob jerawat..hu3

    ReplyDelete
  12. @CIK TOM.. try la cik tom.. kebanyakan yang try... result dia boleh tahan gak la..hehe

    ReplyDelete
  13. nak try beli jugak la... dulu masa sekolah mnegah biasa ja jerawat nie... parut pun tak banyak... masuk kolej ja terus jadi mcam cendawan tumbuh slpas hujan.. haha... malu oo nak p kelas... :)

    ReplyDelete
  14. @rotashia faizal.. biasa jerawat jadi makin teruk bila berubah persekitaran yg kurang elok...hoho try2.. jgn xtry.. nnt lama2 simpak lg truk..huhu

    ReplyDelete
  15. Harga dia rm37 ke?berbaloi la kalo berkesan..

    ReplyDelete
  16. boleh lah nak cuba nti.. selalu tumbuh jerawat gak.. eh btw, i nak letak link blog ni dalam post i pasal jerawat.. :)

    ReplyDelete
  17. @Ryo Azhar Rahza .. agak berbaloi la ryo.. lgpon ko kan keje mantap..hehe.. eh..bkn muke ko xde jerawat ke bro...hehe

    ReplyDelete
  18. @Amirrah Zawani... try la.. tapi kalau xbyk tu leh pakai produk y biasa2 ja.. klu yg byk tu leh nmpak la kesan dia y ketara..hehe..
    nak link kan eh.. boleh2.. sila2.. =]

    ReplyDelete
  19. hehe..sama la dlu muka sy pin ttbe nek byk jawat.. tp pastu g farmasi, dia syorkan clinelle pencuci muka.. alhamdulilah skrg da oke :)

    ReplyDelete
  20. @miRa'e owh ok la tu.. sesetengan org tu senang ja nk hilang jerawat.. sesetengah tu.. masyaAllah.. punya la susah.. ttp jgn berhenti berusaha..hehe

    ReplyDelete
  21. yup...berkesan sgt...now jerawat yg besar2 kat pp ni da tade..tp yg pnting kne konsisten pakai and sabar...alhamdulillah...

    ReplyDelete
  22. akak nak try jugalah,muka akak ni jerawat teruk bernanah dan jerawat pasir,kalau dah pakai cam toner tu boleh pakai cream pelembab lagi ka?

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts