Rumah: Liabiliti atau Aset

Sekarang ni anak2 muda a.k.a fresh grad a.k.a geng2 baru kerja 1,2 tahun a.k.a aku, tengah kecoh tentang pembelian rumah... sebabnya kerajaan dah pun melancarkan satu skim iaitu skim rumah pertama. Macam menarik gak skim nih.. bab kita boleh buat full loan... tak payah nak pikir nak simpan2 duit nih.. bukan jenis aku la kalau bab2 simpan duit nih.. dapat singgit abis singgit.. Adeh!!

Baru2 nih aku temankan sahabat aku yang berminat nak beli rumah.. Dia ni kira lagi muda dari aku.. tapi pemikiran dia jauh lagi advance.. aku lak selalu tanya dia pasal pape yang aku tak tahu.. rumah yang dia nak beli tu adalah jenis kondo.. terletak area KL nih.. giler ah.. nak beli kondo.. aku memang bangga la ada kawan macam dia... jauh pandang kedepan.. bila die pikir macam tu.. aku secara tak langsung gak akan terpengaruh sama.. kira tak rugi la ada sahabat macam tu.. pasal rumah ni pon die ade gak nasihat kat aku.. cuma aku ni ja yang belum ade keberanian... mungkin perlu sikit masa lagi untuk buat sikit research sebelum buat pape keputusan untuk beli rumah..hehe..

Berbalik kepada tajuk kat atas.. ape maksud aset dan ape maksud liabiliti.. bagi kefahaman aku.. aset ni bermaksud harta kita.. dan liabiliti pula adalah hutang kita ataupon tanggungan kita... jadi ape kaitan rumah, skim rumah pertama, aset ngan liabiliti ni plak... ok.. melalui pandangan sahabat aku ni dan orang2 yang kat internet ni.. rumah yang kita beli menggunakan skim rumah pertama ni akan menjadi satu aset bila kita sewakan kepada orang lain (rasanya kalau guna skim ni kita sendiri kena duduk.. erm pandai2 la..hehe).. jadi duit yang kita dapat dari penyewa kita, kita gunakan untuk bayar loan rumah kita.. jadi kita tak perlu bersusah payah dah nak cari duit untuk bayar loan tu.. so, kita ada rumah, tapi seolah2 kita tak ada ruamh.. sebab kita tak ada tangungan ke atas rumah tu.. orang lain yang tolong kita bayarkan..

ade rumah macam ni pon jadi lah... tak boleh nak high taste sangat...hehe
sumber: sini

Bila plak rumah ni akan jadi satu liabiliti untuk kita kalau kita beli rumah guna skim ni (tak guna skim ni pon aku rasa sama gak..).. Rumah ni akan jadi satu liabiliti untuk kita bila kita beli rumah ni dan kita duduk kat rumah tu.. bila kita duduk kat rumah tu.. opcoz la kita kene bayar kan.. so, tiap2 bulan la kita kene save duit untuk bayar sewa rumah.. kalau murah tak pe.. kalau seribu sebulan.. mau ujung bulan makan megi...hoho liawww...hehe..

Pasal cara macam ni memang ramai dah tahu.. termasuk aku.. sebab dulu pon kita penah gak sewa rumah.. cuma kadang2 bila pikir balik kita ni yang tak ada kekuatan untuk ambil risiko.. dan juga kita ni tak terdedah kepada menda2 yang berkaitan macam nih..

Kalau pikir2 balik memang aku nak ikut jejak langkah sahabat aku nih.. cuma aku kena banyakkan buat kajian dan survey.. gelojoh sangat kang nanti menyesal pulak.. kita tak boleh nak ikut orang tanpa ada ilmu.. nanti lain pulak jadinya (nampak sangat takut lagi nak invest...hehe).. jadi same2 la kita pikir.. rumah makin lama makin mahal.. usia makin lama makin tua.. sat lagi nak ber bini ber anak.. kene la pikir mulai sekarang..hehe.. nasihat untuk diri sendiri gak nih...huhu..


p/s: sape berminat nak apply skim ni ataupon nak tgok2 leh tgok sini

Comments

Popular posts from this blog

Penapis Udara Coway

PROMOSI WAKTU TERHAD MODEL NEO RM95 SAHAJA

Agen Penapis Air Coway Di Kemaman & Dungun